Mondhygiëne: voorkomen is beter dan genezen!
Veel tandheelkundige problemen zoals tandbederf (caries) en tandvlees ontsteking (parodontitis) zijn makkelijk te voorkomen maar moeilijk te genezen.
Houd uw tanden en kiezen gezond
Preventie is de sleutel tot een gezond gebit. Door aan enkele eenvoudige en voor de hand klinkende stappen te nemen, kunt u veel tandheelkunde problemen voorkomen en uw tanden en kiezen gezond houden.
Hoe onderhoudt u een goede mondhygiëne?
Eén van de belangrijkste dingen die u kunt doen om tandheelkundige problemen te voorkomen, is een goede mondhygiëne te onderhouden. Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om de mondhygiëne op peil te houden:
- Tanden poetsen: poets twee keer per dag gedurende twee minuten met fluoride tandpasta.
- Flossen of rageren: gebruik elke dag een flossdraad, tandenstoker of rager om voedselresten en plaque tussen de tanden en kiezen te verwijderen.
- Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, oftewel 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner. Beperk ook suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen. Te veel suiker kan leiden tot tandbederf.
- Stoppen met roken: roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van tandvleesontstekingen en mondkanker. Uw huisarts kunt u helpen om te stoppen met roken via verschillende wetenschappelijke bewezen programma’s en hulpmiddelen.
- Voedingspatroon: zorg voor een gezonde en balanceerde dieet, rijk aan calcium, vitamines en vezels. Dit is niet alleen goed voor een goede mondgezondheid maar verhoogt ook uw algemene weerstand.
Periodieke controle
Om tandheelkundige problemen te voorkomen is het ook belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken. Een reguliere controle (periodiek mondonderzoek) bij de tandarts is een kans voor uw tandarts om uw mondgezondheid grondig te evalueren en eventuele problemen op te sporen. Hier zijn een aantal van de dingen die u kunt verwachten tijdens een periodiek mondonderzoek:
- Tandheelkundig onderzoek: De tandarts zal uw tanden en kiezen grondig onderzoeken op tekenen van tandbederf, tandvleesontstekingen en andere tandheelkundige afwijkingen.
- Röntgenfoto’s: De tandarts maakt periodiek röntgenfoto’s van uw tanden en kiezen om problemen aan uw tanden en wortels vroegtijdig op te spoeren. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar tijdens een visueel onderzoek.
- Advies over mondhygiëne: De tandarts kan u advies geven over hoe u uw tanden en kiezen gezond kunt houden en hoe u problemen kunt voorkomen.
- Behandelplan: Als er problemen worden gevonden, zal de tandarts een behandelplan opstellen om deze samen met u aan te pakken. Bij een uitgebreidere behandeling zal de tandarts u een kostenbegroting hiervan geven.
Professionele gebitsreiniging
Een professionele gebitsreiniging is een grondige reiniging van uw tanden en kiezen die door een preventie-assistent of mondhygiënist wordt uitgevoerd. Het doel van deze behandeling is om tandplak, tandsteen en zo veel mogelijk aanslag te verwijderen. Dit kan helpen om tandbederf, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen te voorkomen.
Tijdens een professionele gebitsreiniging wordt hardnekkig tandsteen en aanslag eerst losgetrild met een ultrasone apparaat. Daarna wordt het tandoppervlak gepoetst met een speciaal soort tandpasta en borstel. Na de behandeling zal de preventie-assistent of mondhygiënist u advies geven over hoe u uw dagelijkse gebitsreiniging het beste kunt doen. Afhankelijk van uw gebitssituatie en de aanwijzingen van de tandarts is het aanbevolen om professionele gebitsreiniging regelmatig te laten uitvoeren, bijvoorbeeld eenmaal per 3 tot 6 maanden.