Bestrijden van tandvleesaandoeningen

Door een bezoek aan de kan uw gebit en tandvlees optimaal gezond blijven en worden, daarnaast helpt dit uw mond fris en mooi te houden. Wanneer u veel last heeft van o.a. tandsteen, gaatjes, bloedend tandvlees of een slechte adem is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden. Ook wanneer u extra mondzorg nodig heeft door o.a. zwangerschap, een orthodontische behandeling, de aanwezigheid van een implantaat of een ziekte kunt u bij de mondhygiënist terecht.

De mondgezondheid hangt namelijk samen met de algemene gezondheid. Zo worden hart- en vaatziekten, suikerziekte en zwangerschapscomplicaties bijvoorbeeld al langer gekoppeld aan mondproblemen.

Bestrijden van tandvleesaandoeningen

Gespecialiseerd in de preventieve mondzorg

Een mondhygiënist is een paramedicus gespecialiseerd in de preventieve mondzorg. ‘Mondhygiënist’ is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde. In het Diploma Register Mondhygiënisten ziet u wie deze titel mogen voeren. Voor een bezoek aan de mondhygiënist heeft u geen verwijzing meer nodig van de tandarts. Echter (wanneer gewenst) zal de mondhygiënist goed contact hebben met de tandarts over het verloop van de behandeling.

De mondhygiënist van Tandartsenpraktijk Grave is lid van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM) en staat ingeschreven bij het Kwaliteitsregister voor Mondhygiënisten.

Gespecialiseerd in de preventieve mondzorg

De behandeling

De behandeling bij de mondhygiënist bestaat allereerst uit het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees, het kaakbot en het gebit. De mondhygiënist bekijkt of u last heeft van een tandvleesontsteking (gingivitis) en of ook het ondergelegen kaakbot aangedaan is (parodontitis). Wanneer er sprake is van parodontitis vindt er afbraak plaats van kaakbot rondom de tanden en kiezen en zal het kaakbot zich terugtrekken. De aangedane tanden en kiezen verliezen zo hun steun en kunnen los gaan staan. Zonder behandeling zal het uiteindelijk leiden tot verlies van het gebit.

Samen met u bepaalt de mondhygiënist de behandeling en het behandeltraject. Wanneer nodig geeft de mondhygiënist advies/voorlichting en wordt het uw gebit gereinigd. Een reiniging bestaat uit het (grondig) verwijderen van tandplak, aanslag en tandsteen boven en/of onder het tandvlees van worteloppervlakken. Behandelingen bij de mondhygiënist kunnen onder lokale verdoving uitgevoerd worden.

Kinderen bij de mondhygiënist

Ook kinderen zijn van harte welkom bij een mondhygiënist! Een behandeling bestaat meestal uit het geven van uitleg en advies betreft poetsen en het belang hiervan. Wanneer nodig wordt er voedingsadvies gegeven en wordt het gebit gereinigd. Door al op jonge leeftijd te leren hoe de tanden en kiezen verzorgd horen te worden, gaan we samen voor een leven lang gezond, mooi en pijnvrij gebit!

Aanmelden als patient

Meld u aan als patiënt bij Tandartsenpraktijk Grave. Wij verwelkomen graag nieuwe patiënten! Klik op onderstaande knop om u aan te melden als patiënt.

Aanmelden als patiënt

Interessant om te lezen