Mondproblemen door hoge suikerwaarde

Een goede mondzorg is belangrijk voor een frisse adem en voldoende kauwvermogen. Daarnaast is een optimale mondzorg extra van belang voor mensen met suikerziekte. Omdat suikerziekte meer problemen geeft aan de tanden en het tandvlees, en tot complicaties kan leiden, kan een goede mondzorg dit helpen voorkomen.

Bij mensen met suikerziekte, leidt een hoge suikerwaarde in het bloed tot mondproblemen. Andersom, zorgen infecties en andere problemen van het gebit ervoor dat de hoge bloedsuikerwaarde moeilijk te regelen is. Deze twee problemen versterken elkaar en houden elkaar in stand.

Goede mondzorg bij suikerziekte

Voorbeelden van mondproblemen

Mensen met suikerziekte hebben doorgaans een slechtere doorbloeding van bloedvaten. Hierdoor krijgt men sneller ontstekingen. Daarnaast genezen de wonden en infecties ook langzamer en slechter. Dit leidt tot mondproblemen zoals:

  • Tandvleesontstekingen (gingivitis): In tegenstelling tot gezond tandvlees, oogt ontstoken tandvlees rood en gezwollen. Als u tandvleesontsteking heeft, bloedt uw tandvlees ook makkelijker, zoals bij het poetsen. De oorzaak van tandvleesontsteking is de aanwezigheid van tandplaque, oftewel schadelijke bacteriën langs de tandvleesranden. Deze bacteriën veroorzaken tandvleesontstekingen, en verhogen de kans op hart-, vaat- en nierziekten.
  • Afbraak van kaakbot (parodontitis): Als u langdurig tandvleesontstekingen heeft zonder het handhaven van een goede mondhygiëne en optimale behandeling, krijgt u na verloop van tijd te maken met afbraak van kaakbot rondom de tandwortels. Dit proces is niet omkeerbaar. Als het kaakbot eenmaal weg is, groeit het niet meer van zelf terug. Als u parodontitis niet laat behandelen, leidt dit tot het losstaan van uw tanden en kiezen, en uiteindelijk tot het verlies van uw gehele gebit.
  • Gaatjes (cariës): Mensen met suikerziekten hebben vaak last van een droge mond door vaker plassen en meer vochtverlies. Uw speekselproductie is lager dan normaal. Omdat het speeksel een beschermende werking op het gebit heeft, leidt droge mond tot een verhoogde kans op het ontstaan van gaatjes. Daarnaast zorgen een hoge bloedsuikerwaarde en het eten van veel suikerhoudende eten en drinken ook direct voor meer gaatjes in uw gebit.
  • Verlaagde slagingskans van implantaten: Als u een klikgebit nodig heeft of een of meer tanden of kiezen wil laten vervangen door implantaten, zorgt suikerziekte voor een grotere kans op het verlies van de implantaten. De reden hiervoor is dat de doorbloeding van uw tandvlees en kaakbot rondom het implantaat verminderd is door suikerziekte en dat de wond van het plaatsen van een implantaat slechter geneest.

Tips voor u

Kom elke zes maanden langs voor controle

Gelukkig zijn problemen met tanden en tandvlees goed te behandelen, mits deze problemen tijdig worden opgemerkt. Daarom adviseren we u om elke zes maanden voor een controle bij ons langs te komen zodat we de conditie van uw tanden en tandvlees goed kunnen beoordelen.

Professionele gebitsreiniging

Om de kans op tandvleesontstekingen te verlagen wordt u geadviseerd om regelmatig bij de preventie-assistente langs te gaan voor een professionele gebitsreiniging, om tandplaque en tandsteen tijdig te verwijderen en het aantal bacteriën in de mond te verlagen.

Flossen, ragen en stoken

Ook is het verstandig als u naast twee keer per dag poetsen ook dagelijks de tandenstoker, rager of flossdraad gebruikt om de ruimte naast en tussen de tanden te reinigen.

Uitgebreidere nazorg bij parodontitis

Als u parodontitis heeft, is het extra van belang om enkele keren per jaar bij ons langs te komen voor een iets uitgebreidere nazorg aan uw tandvlees en kaakbot om onomkeerbare schade te voorkomen.

Meer informatie

U kunt meer informatie over suikerziekte en mondzorg vinden op de website van Diabetesvereniging Nederland en de website Allesoverhetgebit.

Interessant om te lezen