Ouders weten te weinig van gebitsverzorging kinderen

De basisregels voor tandenpoetsen zijn nog lang niet bij iedereen bekend, zo blijkt uit een enquête van de KNMT. Dat je na het doorbreken van het eerste tandje al met poetsen moet beginnen, dat weten de meeste van de ruim 1.800 deelnemers aan de enquête wel. En dan langzaam opbouwen tot 2 keer 2 minuten per dag. Na het poetsen geen fris of vruchtensap meer laten drinken, maar alleen nog water - ook dat is heel veel ouders bekend.

Benieuwd of jij alles weet over gebitsverzorging bij kinderen? Klik op de onderstaande knop en doe in 2 minuten de test!

Doe de test

Bijna de helft weet het maximale aantal eet- en drinkmomenten niet

Over het maximum aantal eet- en drinkmomenten op een dag voor een gezond gebit bestaat nog wel wat verwarring. Bijna de helft van de ouders weet dat het er niet meer dan 7 mogen zijn. Dat betekent dus naast de 3 maaltijden ontbijt, lunch en avondeten niet meer dan 4 keer een tussendoortje. Alleen dan kan speeksel de zuren die tanden aantasten steeds weer op tijd neutraliseren, zodat er geen gaatjes ontstaan.

36% weet wanneer je voor het eerst met je kind naar de tandarts moet

Ook weet slechts 36 procent van de respondenten dat het belangrijk is om vanaf het doorbreken van het eerste tandje je kindje al mee te nemen naar de tandarts. De tandarts, mondhygiënist of preventieassistent kan ouders dan tips geven hoe ze het beste de tandjes van hun kind kunnen poetsen – iets wat niet altijd gemakkelijk gevonden wordt. En vaders en moeders voorlichten over het effect van eten en (fruit)sapjes op de ontwikkeling van bijvoorbeeld gaatjes.

Een gezond gebit is kinderspel!

Op weg naar een mondgezonde generatie

De peiling van de KNMT is onderdeel van de campagne ‘Een gezonde mond is kinderspel!’, waarmee de beroepsvereniging van tandartsen wil bijdragen aan het laten opgroeien van een mondgezonde generatie. Nu hebben meer dan 2 op de 3 kinderen in Nederland vóór hun 18e verjaardag nog minstens 1 gaatje in hun gebit.

Met de publieksactie, die wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde, willen tandartsen ouders erop wijzen dat dit niet nodig is. Want wie goed voor zijn gebit zorgt en regelmatig voor controle naar de tandarts gaat, hoeft helemaal geen gaatjes te krijgen.

6 basisregels staan centraal

Centraal in de campagne staan de 6 basisregels voor gezonde tanden en kiezen. Mondzorgverleners geven bekendheid aan deze regels via hun wachtkamer en online. Ook jeugdartsen en voedselbanken werken mee aan de campagne.

Wereld Mondgezondheidsdag zaterdag 20 maart

In de week voorafgaande aan Wereld Mondgezondheidsdag (zaterdag 20 maart) is de boodschap ‘Een gezond gebit is kinderspel!’ ook te zien op digitale reclamezuilen langs 15 snelwegen, zoals de A5 Amsterdam (rijrichting Hoofddorp/Amsterdam), A28 Staphorst en A28 Assen (beide rijrichting Groningen), A59 Oosterhout (rijrichting 's-Hertogenbosch), Rotterdam (Coolsingel en Weena) en Scheveningen.

Interessant om te lezen